ΕΔ ΤΕΕ 2490 – 2 Ιουνίου 2008

Η «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας και γιατί δεν έχουν δουλειά οι μηχανικοί

Η τελευταία έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (TheTravelandTourismCompetitivenessReport 2008) είναι αποκαλυπτική για τον τρόπο ανάπτυξης του τουρισμού στην Ελλάδα.

Η Χώρα κατατάσσεται στην 22η θέση στο γενικό πίνακα ανταγωνιστικότητας. Η θέση αυτή οφείλεται κυρίως στην αναγνωρισμένη προτεραιότητατου τομέα, στις τουριστικές υποδομές, στους πολιτιστικούς πόρους, στις συνθήκες υγείας.

Σύμφωνα όμως με το δείκτη «ανθρώπινο δυναμικό», η χώρα μας κατατάσσεται στην 43η θέση! Άλλος ένας τομέας όπου κυριαρχεί ο εμπειρισμός, με αποτέλεσμα, οι φτηνοί ανειδίκευτοι (συχνά εποχιακοί) εργαζόμενοι να προσφέρουν υψηλά κέρδη στους ιδιοκτήτες, δυσφημίζοντας την Ελλάδα. Ακόμη χειρότερα, μιας τέτοιας ποιότητας στελεχιακό δυναμικό στον τουριστικό τομέα δεν είναι σε θέση να κατανοήσει τις τεράστιες τεχνολογικές προκλήσεις που αναδύονται στον τουριστικό τομέα, θέτοντας εμπόδια στην αξιοποίηση των μηχανικών.

Αλλά και η κατάταξη ως προς τους υπόλοιπους δείκτες είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική.

ΑνταγωνιστικότηταΤουριστικούΤομέα 2008

(TheTravelandTourismCompetitivenessReport 2008)

Ειδικοί Δείκτες

Θέση

Γενική κατάταξη

22 η

Προτεραιότητα τουρισμού

1 η

Τουριστικές υποδομές

9 η

Πολιτιστικοί πόροι

16

Συνθήκες υγείας πληθυσμού

16 η

Αεροπορικές υποδομές

20η

Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)

39η

Ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη (ύπαρξη αλληλοτροφοδοτούμενων με τον τουρισμό δραστηριοτήτων)

39η

Περιβαλλοντική προσέγγιση

40η

Ανθρώπινο δυναμικό

43 η

Επίγειες Υποδομές Μεταφορών

46η

Τιμές

120η

Συμπέρασμα:

Τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν με τη σειρά τους αυτό που όλοι γνωρίζουμε στην Ελλάδα.

Ο καθολικά ιδιωτικοποιημένος αυτός τομέας της οικονομίας δείχνει ανάγλυφα τι σημαίνει ελεύθερη αγορά υπό συνθήκες κράτους «μπάχαλου» (ή μεταπρατικού κράτους αν προτιμάτε) και τι όραμα έχουν για τη συνολική ανάπτυξη της Χώρας όσοι προωθούν ιδιωτικοποιήσεις.

Ο δικομματισμός έχει εξασφαλίσει και στον τομέα του τουρισμού πρωτοφανείς συνθήκες ασύστολης κερδοσκοπίας και ασυδοσίας.

Φυσικό είναι, οι εξασφαλισμένες άμεσες αποσβέσεις των επενδύσεων να δρουν αποτρεπτικάσε μακροπρόθεσμα σχέδια ή στην αξιοποίηση επιστημόνων και εξειδικευμένου προσωπικού.

Η αξιοποίηση των μηχανικών θα μπορούσε και σε αυτόν τον τομέα να δράσει καταλυτικά. Ολοκληρωμένες Χωροταξικές Μελέτες Ανάπτυξης, Περιβαλλοντική προσέγγιση στην κατασκευή, επίβλεψη και διαχείριση τουριστικών επιχειρήσεων (εξοικονόμηση ενέργειας, διαχείριση νερού και αποβλήτων κλπ), πιστοποιήσεις τύπου «Πράσινα κλειδιά», ISO, HASP, αξιοποίηση Τεχνολογιών Πληροφορικής (ΤΠΕ), ολοκληρωμένα συγκοινωνιακά έργα,μελέτη – λειτουργία επιχειρήσεων (αγροτοβιοτεχνικών) στο πλαίσιο ολοκληρωμένης τοπικής ανάπτυξης, μπορούν να αποτελέσουν τομείς υψηλής απασχόλησης μηχανικών.

Επιπλέον, οιποιοτικές υπηρεσίες των μηχανικών σε έναν τέτοιο τομέα μπορούν να αποβούν ιδιαίτερα ανταποδοτικές σε επίπεδο επιχείρησης ή σε περιφερειακό επίπεδο.

Το ΤΕΕ θα πρέπει να συντάξει ειδικό σχέδιο για την αξιοποίηση των μηχανικών στον τουριστικό τομέα, προς όφελος της απασχόλησης και της ανάπτυξης.

Για τη σημασία της γνώσης και της επιστήμης που δίνουν οι σύγχρονες κατευθύνσεις για τον τουριστικό τομέα, δείτε σχετικά τον οδηγό: How to create a tourism learning area και τον αντίστοιχο οδηγό http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/tourism/files/studies/learning_areas/handbook_learning_areas_en.pdf

http://www.ecotrans.org/learning-areas/index.htm