Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση, προκειμένου να αυξήσει τα δημόσια έσοδα, ετοιμάζεται να νομιμοποιήσει το κλείσιμο των ημιυπαίθριων χώρων.

Στη Γραμματεία της Παράταξης έγινε εκτεταμένη συζήτηση, με τη συμμετοχή εξειδικευμένων μηχανικών και η βασική θέση που διαμορφώθηκε είναι η εξής:

Σύντομη Ανάλυση

-Το θέμα των αυθαιρέτων είναι βαθιά πολιτικό καθώς έχει τις ρίζες του στη μεταπρατική ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας αλλά και  στην κυρίαρχη πολιτική των κυβερνήσεων του δικομματισμού.

-Οι ημιυπαίθριοι χώροι είναι ένα αρχιτεκτονικό στοιχείο που εισήγαγε ο ΓΟΚ του 85 και είχε ως στόχο την παραγωγή κτιρίων που ξεφεύγουν από τη λογική του «κουτιού». Στην πορεία, το μέτρο αξιοποιήθηκε από την «ελεύθερη αγορά» για κερδοσκοπικούς λόγους, για την πώληση κτιρίων με περισσότερα τετραγωνικά. Σήμερα πλέον είναι τέτοια η καταστρατήγηση του μέτρου που δεν βρίσκει κανείς να αγοράσει νόμιμο διαμέρισμα.

-Το κλείσιμο των ημιυπαίθριων χώρων αποτελεί απ’ ευθείας υπέρβαση του συντελεστή δόμησης. Τέτοια υπέρβαση αποτελούν και τα παράνομα δώματα. Η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων από την κυβέρνηση ισοδυναμεί με αύξηση των συντελεστών δόμησης.

-Συζητήθηκε η περίπτωση νομιμοποίησης των κτισμένων ημιυπαίθριων χώρων και παράλληλα να απαιτηθούν μέτρα ώστε να μην καταστρατηγηθεί η διάταξη στο μέλλον. Τονίστηκε ότι αυτό ήταν το επιχείρημα των εκάστοτε κυβερνήσεων για την νομιμοποίηση όλων των προηγούμενων γενιών αυθαιρέτων και πάντα ακολουθούσε μια νέα γενιά, γιατί στην ουσία δεν εφαρμοζόταν στην πράξη ο ΓΟΚ. Αυτό που λείπει από το σύστημα είναι ο μηχανισμός ελέγχου των οικοδομών.

Βασική θέση

  • Δεν μπορεί να διαχωριστεί το πρόβλημα των ημιυπαίθριων χώρων από την αυθαίρετη δόμηση
  • Να δημιουργηθούν αποτελεσματικοί μηχανισμοί ελέγχου της αυθαίρετης δόμησης
  • Όταν αποδειχθεί στην πράξη ότι οι μηχανισμοί ελέγχου «δουλεύουν» αποτελεσματικά, τότε και μόνο τότε μπορούμε να συζητήσουμε, τον τρόπο αντιμετώπισης όλων των μέχρι σήμερα αυθαιρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και των ημιυπαίθριων χώρων.

Σχετικά άρθρα:

Ημιυπαίθριοι – Αυθαίρετα: Μύθοι και πραγματικότητες

Δήλωση του προέδρου του ΤΕΕ για τις ρυθμίσεις περί ημιϋπαίθριων

Πρωτοβουλία για την Αυθαίρετη Δόμηση