Η Κοινή Διακύρηξη των προέδρων των Επιστημονικών Φορεών για την οικονομική κρίση, στους οποίους πρωτοστατεί το ΤΕΕ,  αποτελούν ένα πρώτο βήμα ώστε οι επιστήμονες να έλθουν στο προσκήνιο.

Η κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού έχει οδηγήσει σε απόλυτη απαξίωση την ανάγκη για σχεδιασμό, στρατηγική, κλαδικές πολιτικές, καθώς έχει ανακηρύξει ως απόλυτο ρυθμιστή την αγορά. Αυτό έχει ως επακόλουθο την απαξίωση της επιστημονικής γνώσης και της τεκμηρίωσης, την απαξίωση των ίδιων των επιστημόνων.  Το φαινόμενο αναμένεται να ενταθεί στις συνθήκες οικονομικής κρίσης, με λύσεις τύπου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι επιστημονικοί φορείς θα πρέπει να αντιδράσουν και να προχωρήσουν σε περαιτέρω παρεμβάσεις για θέματα ανάπτυξης, κοινωνικής πολιτικής, παιδείας και πολιτισμού. Να αναδείξουν τις διαφορετικές λύσεις που υπάρχουν, πέρα από αυτές που προβάλλονται σαν μοναδικές διέξοδοι από τους κυρίαρχους κύκλους και τα ΜΜΕ.

Όπως αναφέρουμε στο Πρόγραμμα της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ για τις εκλογές του ΤΕΕ:

«Η εμπειρία από την οικονομική κρίση και την κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού έχει προβληματίσει όλη την κοινωνία. Πρωτοβουλίες από τα κάτω, κινήσεις των ανθρώπων της δημιουργίας και της εργασίας, πρωτοβουλίες διανοουμένων και ανθρώπων του πολιτισμού αμφισβητούν τη σημερινή πραγματικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο».

Θα είμαστε και εμείς εκεί…

Δείτε την Διακήρυξη των προέδρων των επιστημονικών φορέων για την κρίση

Δείτε τις παρεμβάσεις στην συγκέντρωση της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ στην Αθήνα
Ομιλία Γιάννη Αλαβάνου
Ομιλία Γιάννη Δραγασάκη
Ομιλία Πέτρου Ρινάλδου Ρυλμόν
Ομιλία Γιώργου Αλεξανδρίδη
Ομιλία Θεμιστοκλή Ξανθόπουλου
Ομιλία Θεοδόση Τάσιου