Οι επιστήμονες δικαιούνται  να παρεμβαίνουν

Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας ανέδειξε περίτρανα αυτό που όλοι μας γνωρίζουμε: Η Ελλάδα φέρεται εχθρικά στο επιστημονικό δυναμικό της και ιδιαίτερα στη νέα γενιά και τους διώχνει στο εξωτερικό.

Με αφορμή την παραπάνω έρευνα αλλά και την πρόσφατη αξιολόγηση του ΕΜΠ στην 2η  θέση στην Ευρώπη όσον αφορά σε θέματα ηλεκτρικής ενέργειας, ερευνήσαμε κατά πόσο αντέχει ακόμη η ερευνητική κοινότητα έπειτα από τον μακροχρόνιο οικονομικό (αλλά και ηθικό) στραγγαλισμό της.

Οι Έλληνες ερευνητές, βιώνουν στην Ελλάδα τρομακτική απαξίωση καθώς δεν υφίσταται εγχώρια ζήτηση Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε&Τ). Οι δημόσιες δαπάνες για την Ε&Τ βρίσκονται σε άθλια επίπεδα, οι ιδιωτικές δαπάνες πρακτικά δεν υπάρχουν (καθώς οι επιχειρήσεις έχουν βρει άλλα «ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα») και βρισκόμαστε στην τελευταία θέση της ΕΕ  ως προς τη συμμετοχή της (Ε&Τ) στο ΑΕΠ. (The role of community research policy in the knowledge-based economy http://bookshop.europa.eu/is-bin/INTERSHOP.enfinity/WFS/EU-Bookshop-Site/en_GB/-/EUR/ViewPublication-Start?PublicationKey=KINA24202

Παρόλα αυτά, οι Έλληνες ερευνητές κατατάσσονται στην 25η θέση παγκοσμίως ως προς τις επιστημονικές δημοσιεύσεις (Key Science and Engineering Indicators http://www.nsf.gov/statistics/seind10/c5/c5s4.htm#s1 ) ενώ σε όλους είναι γνωστές οι επιτυχίες τους στο εξωτερικό.

Οι πολιτικοί της συμφοράς (*) δεν δικαιούνται

«Την πολιτική δεν μπορούν να την κρίνουν οι διανοούμενοι, που σιωπούν και μιλούν μόνον όταν έχουν συμφέρον, άρα δεν υπάρχουν» δήλωσε στη βουλή ο υπουργός δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, με αφορμή την «αντιπαράθεση» με τον πρόεδρο του ΣΕΒ.

Οι διανοούμενοι όχι μόνο δεν σιωπούν αλλά αντίθετα δηλώνουν ότι ασφυκτιούν, όχι μόνο από την υποβάθμισή τους, εξαιτίας του  αλλοπρόσαλλου οικονομικού και ευρύτερα κοινωνικού μοντέλου το οποίο έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας αλλά και από το πέπλο σιωπής που έχει επιβληθεί από όσους διαχειρίζονται επικοινωνιακά την «ημερήσια διάταξη» της πληροφόρησης.

Πρόσφατα πήραν σαφή θέση για την εμπλοκή του ΔΝΤ και υπέβαλαν προτάσεις για την έξοδο από την οικονομική κρίση, απευθυνόμενοι «εις ώτα μη ακουόντων». Θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον να λάβουν κάποια απάντηση από την Πολιτεία, ιδιαιτέρως στο πάγιο αίτημά τους: «Αν θέλετε να αλλάξετε τη Χώρα θα πρέπει να αξιοποιήσετε το επιστημονικό δυναμικό και το σύνολο των επιστημόνων, ως καταλύτη αλλαγής».

(*) Αυτοί που μας οδήγησαν στη συμφορά του ΔΝΤ

Κατεβάστε πρόταση υπό διαβούλευση

«Για μια άλλη διέξοδο από την κρίση με επένδυση στην έρευνα, την επιστήμη και τους επιστήμονες»