1. Το επάγγελμα του μηχανικού, ως προς την πρόσβαση, είναι από τα πλέον ανοικτά μεταξύ όλων των επαγγελμάτων στην Ελλάδα και μεταξύ των μηχανικών σε όλο τον κόσμο. Το 35% των μηχανικών που εγγράφονται στο ΤΕΕ  κάθε χρόνο έχει σπουδάσει στο εξωτερικό.
  2. Αυτό, έχει σαν συνέπεια να έχουμε 150000 μηχανικούς, 112000 εξ αυτών διπλωματούχοι. Σε αναλογία κατοίκων 3,5 φορές πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Όταν η παραγωγική διαδικασία είναι πολύ χαμηλότερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
  3. Σε μια περίοδο όπου το ΠΔΕ έχει ευτελισθεί, το Δημόσιο έχει κηρύξει στάση πληρωμών, η οικοδομή κατάρρευσε, η βιομηχανική δραστηριότητα μήνα με τον μήνα απομειώνεται, όταν καμία εναλλακτική λύση δεν υπάρχει στον ορίζοντα [και από αυτές που ευχόταν ο κ. Παπακωνσταντίνου], τότε αυτός ο υπερπληθωρισμός θα οδηγήσει σε ανταγωνισμό ευτέλειας. Πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο «προστασίας» του υγιούς ανταγωνισμού και του δημοσίου συμφέροντος.
  4. Στην Ευρώπη εννέα στις δέκα χώρες έχουν εισάγει διατίμηση στις αμοιβές των μηχανικών. Μία στις 4 την έχει υποχρεωτική. Στις υπόλοιπες το πλαίσιο κανονισμών και ελέγχων που δεν υφίστανται στην Ελλάδα οδηγούν σε ανώτερες αμοιβές από αυτές της διατίμησης.
  5. Το Ευρωπαϊκό δίκαιο αποδέχεται το καθεστώς της διατίμησης της αμοιβής. Αυτό, που είναι δεδομένο νομικό, το αποδέχεται ως μια νομική πραγματικότητα που δεν μπορεί να υπερκερασθεί ο φανατικότερος αντίπαλος της ελάχιστης αμοιβής, η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
  6. Γιατί υπάρχει αυτή η ανοχή στη διατίμηση της αμοιβής των μηχανικών στις οδηγίες της ΕΕ; Όπως αναφέρεται και στο κείμενο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, γιατί οι υπηρεσίες των μηχανικών αφορούν το Δημόσιο Συμφέρον και τη Δημόσια Ασφάλεια. Από το Ρωμαϊκό Δίκαιο, έως και σήμερα, έχει αναγνωρισθεί έχει αναγνωρισθεί ως πνευματική εργασία η προσφορά της συγκεκριμένης υπηρεσίας, η οποία δεν μπορεί να υπαχθεί στους κανόνες του εμπορικού δικαίου.
  7. Για αυτό το λόγο και δεν υπάρχει καμιά μελέτη που να στηρίζει την κατάργηση της ελάχιστης διατίμησης. Η «μελέτη» του ΙΟΒΕ που υποστηρίζει το αντίθετο, από τη μια στερείται επιστημονικής εγκυρότητας, από την άλλη δεν ασχολείται με τους μηχανικούς. Οι μελέτες του ΚΕΠΕ, παλαιότερα, ήσαν ιδιαίτερα προσεκτικές σχετικά με τις δυσμενείς συνέπειες από το άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικού, συστήνοντας παραπέρα διερεύνηση. Συνέδριο της ΕΕ που έγινε επί τούτου, τελικά δεν σύστησε την κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών.
  8. Η μη ύπαρξη ελάχιστων αμοιβών μελετών δεν επηρεάζει μόνο την προστασία του Δημοσίου συμφέροντος και της ασφάλειας. Μιλάμε για κατάργηση των ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ αμοιβών μελετών και επιβλέψεων μόνο. Δηλαδή για το 3,5 έως 5% του κόστους ενός έργου, μιας κατασκευής. Στο κομμάτι αυτό που προσδιορίζει το υπόλοιπο κόστος (πχ πόσος σίδηρος θα μπει σε μια οικοδομή) και παράλληλα διασφαλίζει την ποιότητα, την ασφάλεια του έργου, την ενσωμάτωση του στο περιβάλλον. Ισχυριζόμαστε ότι με αυτήν τη μεθόδευση το συνολικό κόστος θα αυξηθεί.
  9. Τα στοιχεία που υπάρχουν από το μηχανογραφικό σύστημα του ΤΕΕ δείχνουν ότι από το 2007 έως το 2010 η μέση αμοιβή των μελετών ήταν πάνω  από την ελάχιστη από 50 – 70%. Τι σημαίνει αυτό: ότι ο συναγωνισμός γινόταν σε αυτά τα επίπεδα, ότι οι ελάχιστες αμοιβές ήσαν εξωπραγματικά χαμηλές για τους ήδη επαγγελματίες και ότι οι νέοι μηχανικοί εισέρχονταν στο επάγγελμα με αμοιβές κοντά την ελάχιστη, δηλαδή σε μια βάση που τους επέτρεπε την επιβίωση σε αυτό. Όταν οι τιμές πέσουν χαμηλότερα με την επίσημη κατάργηση των ελάχιστων τους, τότε, σύμφωνα με τα πορίσματα της ΕΕ, οι πρώτοι που αποχωρούν από το επάγγελμα είναι οι καλύτεροι και πιο συνεπείς επαγγελματίες, δεν εισέρχονται νέοι και συνθλίβονται συνολικά οι μηχανικοί (υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων) .
  10. Εφόσον το δίκαιο της ΕΕ δεν το απαιτεί, ούτε και το ΔΝΤ την προωθεί ανοικτά[ το ΙΟΒΕ επέλεξε ένα από τα πάρα πολλά μοντέλα του με προφανή σκοπιμότητα], γιατί μπήκε αυτή η διάταξη στο μνημόνιο; Σε ποια μελέτη στηρίζεται;.  Γιατί οδηγούμε με μαθηματική ακρίβεια σε ανεργία μερικές δεκάδες χιλιάδες μηχανικούς και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, εφόσον οι διεθνείς έρευνες έχουν αποδείξει ότι η εργασία ενός μηχανικού συνεπάγεται εργασία για δύο ακόμα εργαζόμενους; Γιατί υπερβαίνουμε και αυτήν τη διατύπωση του μνημονίου που αναφέρεται σε μείωση και όχι σε κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών;
  11. Γιατί η Κυβέρνηση καθοδηγείται από τον ΣΕΒ και αγνοεί  το ΤΕΕ; Γιατί η Κυβέρνηση στην επιτροπή για την κατάρτιση  του νομοσχεδίου για το άνοιγμα των επαγγελμάτων δεν όρισε εκπρόσωπο του ΤΕΕ ή άλλου επιστημονικού φορέα; Γιατί δεν φέρνει σε επαφή για το συγκεκριμένο θέμα το ΤΕΕ με τους αρμόδιους της ΕΕ;
  12. Γιατί δεν αναγνωρίζει και στον μηχανικό ελεύθερο επαγγελματία την αξιοπρέπεια να ανταγωνίζεται πάνω από το ελάχιστο κόστος; ΟΙ ελάχιστες αμοιβές έχουν προκύψει με χρονομέτρηση της αναγκαίας απαιτούμενης ελάχιστης ώρας εργασίας ώστε να υπάρχει στοιχειώδης ανταπόκριση στις προδιαγραφές. Μείωση της αμοιβής οδηγεί σε εκπτώσεις στις προδιαγραφές. Προδιαγραφές που εξελίσσονται ραγδαία με το πέρασμα του χρόνου, έστω και αν δεν αποτυπώνονται σε νομικό κείμενο ( πχ χρήση νέων υλικών, εξοικονόμηση ενέργειας, ανακύκλωση νερού). Ουσιαστικά, η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών των μηχανικών είναι η εφαρμογή της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που έγινε πρόσφατα για το σύνολο των μισθωτών.
  13. Ο κ. Παπανδρέου,  την πρώτη εβδομάδα της πρωθυπουργίας του, έφερε τον γνωστό Αρχιτέκτονα Αθεμπίγιο για να υποδείξει αναπτυξιακές λύσεις. Την ίδια εποχή ολοκληρώνονταν έργα στην Ισπανία που είχαν κερδίσει έλληνες μελετητές με διεθνή διαγωνισμό, ενώ ι σε διεθνείς πολεοδομικούς διαγωνισμούς επικεφαλής της ομάδας κριτών ετίθεντο έλληνες πολεοδόμοι. Ουδείς προφήτης στον τόπο του; Το μήνυμα που περνούσε είναι ότι δεν φταίνε οι θεσμοί, οι συνθήκες λειτουργίας των πολεοδομιών, η αντιφάσκουσα νομοθεσία, οι μικρές και μεγάλες διαπλοκές κλπ. Φταίνε οι έλληνες επιστήμονες. Μήνυμα λανθασμένο στο εσωτερικό και αρνητικό για το εξωτερικό, τη στιγμή που προτείνεται ως αναπτυξιακή λύση η εξωστρέφεια. Και όμως όλες οι μελέτες αναφέρουν ότι το επιστημονικό δυναμικό είναι ένα από τα τρία πλουτοπαραγωγικά δυναμικά της ελληνικής οικονομίας.
    Η ελπίδα από τις κυβερνητικές επιλογές είναι ότι πολύ γρήγορα αυτό το επιστημονικό δυναμικό θα ξεσηκωθεί, θα συμβάλει στη χάραξη μιας αναπτυξιακής πορείας, εκμηδενίζοντας τες

Σχετικό Άρθρο

Η επιστήμη και η Έρευνα ως διέξοδος από την κρίση

Απελευθέρωση επαγγελμάτων και ελάχιστες αμοιβές – Τι λέει το ΤΕΕ