Μια άνευ προηγουμένου κατάσταση απασχόλησης αντιμετωπίζουν πλέον οι μηχανικοί καθώς παρατηρούνται μαζικές απολύσεις από κατασκευαστικές, μελετητικά γραφεία, βιομηχανίες και επιχειρήσεις υπηρεσιών.

Οι άνεργοι μηχανικοί όμως, κυρίως αυτοί οι οποίοι δούλευαν με Δελτίο Παροχής υπηρεσιών (Μπλοκάκι), δεν μπορούν να διεκδικήσουν επίδομα ανεργίας αλλά ούτε τους δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ για άνεργους (πρόσληψη σε άλλη επιχείρηση, ξεκίνημα νέας επιχείρησης κλπ). Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο δεν προωθείται η πρόσληψη μηχανικών όπως γίνεται σε άλλες χώρες σε περιόδους κρίσης, αλλά αντίθετα, καθίσταται λιγότερο αποδοτική, λόγω μη επιδότησης,  σε σύγκριση με την πρόσληψη άλλων ανέργων.

Το ΤΕΕ είχε κατά το παρελθόν συμφωνήσει με την Πολιτεία μια περιγραφή της ιδιότητας του άνεργου μηχανικού η οποία περιγράφεται ως εξής :

«Ωφελούμενοι από τις προκηρύξεις περί ανέργων μπορούν να είναι:

1.  Οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, ανεξάρτητα αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.

2. Πτυχιούχοι ΑΕΙ, ΤΕΙ (οι οποίοι λόγω της εγγραφής τους σε επαγγελματικές ενώσεις – επιμελητήρια, π.χ. μηχανικοί, δεν έχουν την δυνατότητα εγγραφής στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ) με κριτήριο:

α) το ετήσιο εισόδημα από επαγγελματική δραστηριότητα μέχρι του ύψους του αφορολόγητου ποσού με βάση το εκκαθαριστικό σημείωμα του προηγούμενου οικονομικού έτους

β) τη μη υποβολή φορολογικής δήλωσης στο προηγούμενο οικονομικό έτος. Στη δεύτερη περίπτωση αυτή με δήλωση του Νόμου 1599/86 βεβαιώνουν ότι είναι άνεργοι αναφέροντας και το χρονικό διάστημα ανεργίας στον κλάδο τους» (βλ. http://espaengineers.wordpress.com/2009/03/21/ypapthetiko)

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος θα πρέπει να απαιτήσει άμεσα την εφαρμογή της παραπάνω συμφωνίας που έγινε κατά το παρελθόν με σκοπό τη στήριξη των μηχανικών αλλά και την υποστήριξη των επιχειρήσεων για αλλαγή του προτύπου επιχειρείν.

Σχετικό θέμα:
Πρωτοβουλία για την απασχόληση Μηχανικών