Η Διεθνής Εκθεση Ανταγωνιστικότητας 2009-2010 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ http://www.weforum.org/pdf/GCR09/GCR20092010fullreport.pdf αναδεικνύει, για άλλη μια φορά, όχι μόνο τη συνεχή κατρακύλα της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας αλλά και αρκετά από τα βασικά διαρθρωτικά προβλήματα στα οποία έχει καταδικαστεί από τη μεταπρατική διακυβέρνηση του δικομματισμού.

Από την 33η θέση του 2002 έχει κατρακυλήσει στην 71η θέση το 2009. Παρότι η μεγάλη διαφορά πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρξε αλλαγή μεθόδου μετρήσεων το 2005, η συνολική πορεία είναι σταθερά καθοδική.

Διεθνής κατάταξη Ελλάδας ως προς την Ανταγωνιστικότητα   (2002-2009)

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ http://www.weforum.org

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

33

35

37

47

61

65

67

71


Τα διαρθρωτικά προβλήματα της Ανταγωνιστικότητας

Μέσα από τους επιμέρους δείκτες της Έρευνας αναδεικνύονται σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας.

Το συνολικό συμπέρασμα από τη μελέτη των επιμέρους δεικτών αναδεικνύεται από το αραχνοειδές διάγραμμα του σχήματος που συγκρίνει βασικούς δείκτες ανταγωνιστικότητας κάθε χώρας με τον αντίστοιχο μέσο όρο των χωρών που βρίσκονται σε ανάλογο επίπεδο ανάπτυξης.

Δείκτες ανταγωνιστικότητας Ελλάδας / Μέσος όρος δεικτών χωρών αντίστοιχου επιπέδου ανάπτυξης

Δείκτες ανταγωνιστικότητας Ελλάδας / Μέσος όρος δεικτών χωρών αντίστοιχου επιπέδου ανάπτυξης

Η Ελλάδα δεν μπορεί να δικαιολογήσει το επίπεδο ανάπτυξής της. Ενώ είναι 27η χώρα ως προς το ΑΕΠ/κάτοικο παρουσιάζει υστέρηση σε όλους σχεδόν τους τομείς, εκτός από την Υπερκατανάλωση (μέγεθος εγχώριας αγοράς) και τις συνθήκες  Υγείας (επειδή έτυχε να ζούμε σε μία προνομιακή περιοχή του πλανήτη). Είναι χαρακτηριστικό ότι καμία άλλη από τις 133 χώρες που περιλαμβάνει η έρευνα δεν έχει τέτοιο αλλοπρόσαλλο αραχνοειδές διάγραμμα που να αποκλίνει δραματικά σε όλους σχεδόν τους δείκτες από το μέσο όρο των χωρών με ανάλογο επίπεδο ανάπτυξης.

Τη μεγαλύτερη υστέρηση παρουσιάζει ως προς την τεχνολογική ετοιμότητα, την καινοτομία και την οργανωσιακή ετοιμότητα των επιχειρήσεων και οργανισμών. Αυτό εξηγεί και τους λόγους της συνεχούς χειροτέρευσης των συνθηκών εργασίας των μηχανικών αλλά και των υπόλοιπων επιστημόνων στη χώρα μας. Τη ίδια στιγμή η Ελλάδα κερδίζει πόντους ανταγωνιστικότητας, βρισκόμενη στην 20η θέση ως προς τη διαθεσιμότητα επιστημόνων και μηχανικών, τους οποίους ωστόσο απαξιώνει. Παράλληλα η χώρα κατέχει εξέχουσα θέση ως προς την απελευθέρωση του επιχειρείν (Δασμοί – φόροι 5η θέση, εμπόδια στο εμπόριο 32η θέση, περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων 47η θέση), γεγονός που αποδεικνύει ότι το «μπάστε σκύλοι αλέστε» δεν αποτελεί λύση.

Σας προσκαλούμε να διαβάσετε την Έρευνα http://www.weforum.org/pdf/GCR09/GCR20092010fullreport.pdf, επισημαίνοντας ωστόσο ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στα επιμέρους συμπεράσματα καθώς αποτελεί ένα συνδυασμό αντικειμενικών δεδομένων αλλά και ποιοτικών ερευνών μεταξύ επιχειρηματιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα για παράδειγμα να αναδεικνύει ως σοβαρό ανταγωνιστικό  μειονέκτημα της Ελλάδας τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Σχετικά άρθρα

Οι εκλογές, ο δικομματισμός και το αποκούμπι των μηχανικών

Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια